ΔΡΑΣΕΙΣ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

1. Συμμετοχή του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης στο επιμορφωτικό πρόγραμμα που διοργανώνει το σχολείο μας με θέμα "Σύνδεση των μαθητών με την τοπική αγορά εργασίας"

Στα πλαίσια του επιμορφωτικού προγράμματος που διοργανώνει το σχολείο μας με θέμα "Σύνδεση των μαθητών με την τοπική αγορά εργασίας" οι μαθητές της Β' Λυκείου επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις γνωστού Οινοποιείου. Εκεί πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο χώρο του Οινοποιείου που λειτουργεί και ως πολιτιστικός πολυχώρος. Συγκεκριμένα, οι μαθητές μας ενημερώθηκαν όχι μόνο για τον τρόπο επεξεργασίας και εμφιάλωσης κρασιού, αλλά και για θέματα που αφορούν την πρώτη ύλη (ποικιλίες σταφυλιών, ειδικότητες εργαζομένων, δυνατότητες επιδότησης, τρόπους προώθησης προϊόντων στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό) Ευχαριστούμε πολύ!

 

 

2. Συμμετοχή του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης στο  πρόγραμμα «Υδροβιότοποι Λέσβου» 4/2/22

 

1. Την Παρασκευή 4/2 και ώρα 12 το μεσημέρι σε αίθουσα του σχολείου μας 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης ,θα πραγματοποιηθεί προβολή-παρουσίαση και συζήτηση με την κ. Γαληνού Ελένη για τον Υγροβιότοπο στις αλυκές Καλλονής.No description available.

 

No description available.

 

2. Σήμερα 4/2/22, στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος «Υδροβιότοποι Λέσβου» της ομάδας των μαθητών του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, έγινε παρουσίαση και συζήτηση από την κ. Γαληνού Ελένη , υπεύθυνη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

 

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δούνε τι είναι οι υδροβιότοποι, πού βρίσκονται ,πόσο σημαντικοί είναι στο οικοσύστημα της Λέσβου και ποια είναι η σημασία τους για τα διάφορα είδη πουλιών που ζούνε ή που διέρχονται από αυτούς.

 

3. Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο 8/2/22

 

Στις 8 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης συμμετείχε στην εκδήλωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με θέμα την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

 

Η θεματολογία που αναπτύχθηκε αναφορικά με την πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, ήταν

 

• η πρόληψη και η αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες,

 

• παγίδες που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης,

 

• ο διαδικτυακός σεξουαλικός εξαναγκασμός και εκβιασμός,

 

• ο εθισμός στο διαδίκτυο,

 

• το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμό.

Επιπρόσθετα, το σχολείο μας συμμετείχε στον πανελλήνιο διαγωνισμό του SaferInternet4kids με 5 ομάδες. Συνολικά συμμετείχαν στις ομάδες αυτές 29 μαθητές, οι οποίοι αφυπνίστηκαν σε σχετικά θέματα ασφαλούς πλοήγησης χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία της επιστήμης της Πληροφορικής. Θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν "Το report και το block στο διαδίκτυο είναι θάρρος". Όλες οι συμμετοχές πήραν έπαινο!!!

 

4. Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου 15/2/22

Σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μαθητών της Β Λυκείου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στα πλαίσια προγράμματος σύνδεσης επαγγελμάτων με την τοπική κοινωνία που υλοποιείται στο σχολείο μας. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον υπέροχο χώρο του Πανεπιστημίου, επισκέφτηκαν εργαστήρια και παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ευχαριστούμε θερμά την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Αδαμαντία Ευστρατίου, καθώς και τον καθηγητή κ. Βασίλη Τρυζόνα του τμήματος Ωκεανογραφίας για τις καταπληκτικές παρουσιάσεις - ομιλίες τους, καθώς και για την άψογη φιλοξενία τους!!!

 

5. Αναβίωση του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη

Σήμερα 21-3-2022 και ώρα 12.22μμ (ώρα μεσημβρίας στο σχολείο μας) οι μαθητές μας Β΄λυκείου 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, κάνουν με επιτυχία το ιστορικό Πείραμα του Ερατοσθένη https://www.ea.gr/ep/mobile/era/perifereia.html

 

με το οποίο υπολογίζεται η ακτίνα της Γης !! Ευχαριστούμε τα παιδιά για την εμπειρία που απέκτησαν από αυτό...!!

 

6. Επίσκεψη της Γ Λυκείου στο μουσείο και στο κάστρο

H Γ τάξη του σχολείου μας , στις 26 Οκτωβρίου επισκέφθηκε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Κάστρο της Μυτιλήνης. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της δράσης :Ιστορικοί Περίπατοι στην πόλη της Μυτιλήνης, που υλοποιείται στο σχολείο μας. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο κάστρο από την ξεναγό κυρία Φιλίτσα Σεβαστού, η οποία αφιλοκερδώς μας προσέφερε μια μοναδική εμπειρία ξενάγησης σε αυτούς τους δυο χώρους και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό. Οι μαθητές/τριες γνώρισαν την ιστορία της Μυτιλήνης κατά τα Ελληνιστικά, Βυζαντινά χρόνια και κατά την Οθωμανική περίοδο. Η δράση θα ολοκληρωθεί με έναν ακόμη περίπατο στα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης μας. Υπεύθυνες καθηγήτριες : Ελένη Γιαβρή και Ειρήνη Αναγνώστου.

 

 

 

7. Θεατρικές παραστάσεις

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023, λειτούργησε στο 4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, εκπαιδευτικός όμιλος. Το θέμα του ομίλου ήταν το θέατρο και, συγκεκριμένα, η προετοιμασία και παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Η ομάδα απαρτίστηκε από δώδεκα μαθητές/τριες του σχολείου μας και υπεύθυνη καθηγήτρια ήταν η κυρία Ελένη Γιαβρή. Χρέη βοηθού ανέλαβε η κυρία Ειρήνη Αναγνώστου. Το θεατρικό κείμενο που επιλέχτηκε, ήταν μια διασκευή της κ. Ελένης Γιαβρή, βασισμένη σε παλιές κωμωδίες του ελληνικού θεάτρου και σε καταστάσεις και γεγονότα που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία ακόμη και σήμερα. Έγινε προσπάθεια για τη δημιουργική επαφή των μαθητών/τριών με το κείμενο, ώστε πρώτα να "συνομιλήσουν" με τους χαρακτήρες του έργου και έπειτα να τους υποδυθούν στη σκηνή. Οι πρόβες της ομάδας γίνονταν κάθε Σάββατο απόγευμα από τον Οκτώβριο του 2022 και η παράσταση ανέβηκε το διήμερο 15 & 16 Ιουνίου 2023 στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης. Παρόμοιος εκπαιδευτικός όμιλος προγραμματίζεται να λειτουργήσει στο σχολείο μας και κατά την επόμενη σχολική χρονιά, 2023-2024.

 
free poker